torsdag 19. januar 2012
Vitamin A FAQ
Det finnes to typer A vitamin, et fra dyreriket (retinol) og et provitamin fra planteriket (betakaroten)
At betakaroten er et Provitamin betyr at det er forstadiet til A vitamin, og kan omgjøres til A vitamin ved behov i kroppen.
A vitamin er fettløselig og deponeres i lever og fettvev til senere behov, derfor er ikke daglig tilskudd nødvendig.
Hva gjør A vitamin i kroppen?
• Nødvendig for normal forsterutvikling
• Nødvendig for utvikling av nattesynet, og for produksjon av fargestoff i øyet.
• Styrker cellene i huden og slimhinnene i tarmen, luftveiene og urinveiene. På den måten gir det beskyttelse mot infeksjoner, og enkelte typer kreft.
Mangelsymptomer
• Tørr flassende hud
• Tørre, ømfintlige slimhinner med hyppige infeksjoner (tarmen, luftveiene og urinveiene)
• Svekket hørsel, lukt og smak
• Hår og negler som har lett for å brekke.
• Nattblindhet
• Overhyppighet av kreft i huden, urinblæren, bronkiene og magesekken.
A vitamin kan prøves ved forskjellige typer hudproblem, for eksempel psoriasis og uren hud. Jeg anbefaler også tilskudd av Omega3 sammen med A vitamin for å behandle hudproblemer.
Tilskudd av A vitamin anbefales:
• Rene veganere
• Personer med mage og tarm problemer/sykdommer
• Alkoholikere (i kombinasjon med sink)
• Sykkersyke pasienter fordi de ikke kan omgjøre betakaroten til A vitamin
• Ved dårlig fettopptak i tarmen
• Eldre og gravide. (bør absolutt ikke overskride 3000mikrogram)
Overdosering forekommer sjeldent. Akutt overdosering inntreffer først ved doser over 100 000- 500 000 mikrogram.
Symptomene på overdosering er: tørr, flassende hud, leddsmerter, forstoppelse, kvalme og oppkast.
Sink og A vitamin virker sammen. Sinkmangel kan svekke virkningen av A vitamin og omvendt.
P- pillebrukere har mindre behov for A vitamin.
Vanlig torskelever tran inneholder A og D vitamin. Tran bør derfor ikke kombineres med store doser multivitamin, som også inneholder disse fettløselige vitaminene.
A vitamin forekommer i:
Lever, smør, margarin, ost, egg, makrell, sardiner
Det kommer mer om betakaroten i en annen post.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar