onsdag 30. april 2008

Nyttårsforsetter

Nå går vi snart inn i mai måned, og jeg tenkte jeg skulle fortelle om mine nyttårsforsetter for 2008.. Alle år har jeg gjort som alle andre, sagt at jeg skal bli sunnere, trene mer, få meg til å føle meg bedre, slutte å røyke. Ja, du vet - de vanlige fallgruvene. Det har aldri fungert for meg heller, har aldri hatt lyst til å fortsette over lengre perioder enn 1-2 uker, mest sannsynlig fordi jeg tar på meg for mye og ikke jobber meg sakte oppover.
Men, i år ble jeg inspirisert av denne artikkelen om at den norske gjennomsnitsfamilien i løpet av 5år har kjøpt 300kg klær, 1100kg møbler og 175kg leker. Videre forteller også nettstedet om Eli Kari gjengedal som er værdame på tv2 - som brukte oppmot 4000kr i mnd for å kjøpe klær tidligere. Hun tok seg et års shoppestopp i 2007, hun gir seg derimot lov til å kjøpe brukte klær.
Som en vanlig 21åring i dagens samfunn burde jeg vel ikke bry meg? Verden går jo ikke under om jeg handler enda litt mer klær som jeg kan legge bakerst i skapet? Eller gjør den det?
Siden jeg ikke er en helt vanlig 21åring tok jeg utfordringen på strak arm. I løpet av 2008 skal jeg ikke kjøpe nye klær, det er lov med brukte klær og siden jeg er gravid - mammaklær i små kvanta, helst økologisk. Tror du jeg klarte det?
Jeg har hatt noen sprekker joda, men hva har jeg kjøpt? En mammabukse som ikke var økologisk fordi jeg måtte ha en bukse akkurat der og da. Og en tunika av økologisk bomull som kan brukes gjennom hele graviditeten (håper jeg) og også etter... Jeg hadde heller ikke regnet med at jeg kom til å klare å slutte tvert.
Det er absolutt lettere for meg å gjennomføre dette i.o.m at jeg er gravid. Men så kommer jeg til å tenke på det store fornyingsbehovet jeg kommer til å få etter at jeg har født, eller kommer jeg til å klare meg? - Det gjenstår å se i høst..
Forsettene mine har bare balt på seg etterhvert som jeg følte at jeg mestra ting, så nå har jeg en lang liste.

* Ikke kjøpe klær med mindre jeg har bruk for det. Lovlig; undertøy i bergrenset antall, jobbukse (magen vokser jo nå,) klær til prinsen i store størrelser men disse skal være økologisk, og mammaklær i begrenset antall.

* Ikke kjøpe dill, smykker, pynteting til hjemmet, jeg trenger ikke uendelig av lysestaker ol.
Har kjøpt to hengende lysestaker, men de er også fairtrade og bidro til at jeg trives mye bedre i stuen min.

* Redusere forbruket av kosmetikk til det minimale, produkter skal ikke inneholde stoffer jeg har på min forbudt liste (som jeg holder på å oppdatere) Det jeg har nå som inneholder disse ingrediensene skal brukes opp hvis det er i daglig bruk/ikke mye igjen, eller kastes. Jeg skal også lage en liste over kosmetikk som er lovlig. De skal allerhelst være økologisk/fairtrade, og skal IKKE være testet på dyr. Her har jeg vært megaflink! Ikke kjøpt noe jeg ikke trenger, ingen ny sminke fordi den var tøff. Her hjelper det også veldig på at jeg har sluttet i jobben i kosmetikkforetningen..

* Redusere vaskemiddelmengden til det minimale, man trenger ikke alle disse vaskemidlene det reklameres for. Har funnet noen økologiske vaskemidler jeg kunne tenke meg å prøve ut, disse skal IKKE være testet på dyr. Stort sett gått over til ecover, vasker badet, kjøkkenet og overflater med mikrofiberkluter jeg hadde fra før av.

* Om jeg trenger nye møbler skal det allerhelst være brukt. Skal vi pusse opp skal jeg velge miljøvennlige alternativer. f.eks har jeg ikke kjøpt gardiner enda (bruker de som er her) fordi jeg ikke har funnet noe godt økologisk alternativ.

* Kutte ut smålekekjøpingen til prinsen. Impulskjøp er dumt. Denne syns jeg er vanskelig. Er så greit med en liten belønning om han er flink. MEN, jeg må begynne å tenke nå. Tror også det går litt over når jeg får en til.

* Velge økologiske/fairtrade produkter der det er mulig, kanskje pushe på for å få inn flere slike produkter i lokalbutikken. Har valgt å ta ukeshandling i en annen butikk som har litt mer utvalg.. Men selvsagt er det enda flere ting vi kan bli bedre på her.

* Bli flinkere til å kutte ut kjøtt og dyreprodukter. Til nå har vi en dag i uken med vegetarmiddag, men her ønsker jeg å bli flinkere, gjerne begynne med to - tre nå, også oppdatere senere. Evt. også lage mindre kjøtt til hver middag, og mer grønt.

* Bli flinkere til å slå av lys i rom vi ikke er i, slå helt av og ikke la ting stå i hvilemodus.

* Bli flinkere med søppelgjennvinning. Har ønsket meg penger til kompostbinge til bursdagen, på den måten blir pengene brukt på annet enn klær og tull, og jeg får nytte av det. Så blir det opp til de som ønsker å gi meg gave...Jeg jobber med saken på alle punkt. Jeg liker godt tanken på å leve med mindre, og ta vare på naturen i hverdagen. Samtidig forsker jeg mye på miljøvennlige og økologiske alternativer for alt mulig. Det er vel hovedgrunnen til at denne bloggen eksisterer også, jeg må ha et sted å samle alt.

1 kommentar:

Anonym sa...

det jeg var ute etter, takk