torsdag 19. juni 2008

Palmeolje

Palmeolje er en vegetabilsk olje som er tilsatt mange ferdigproduserte (halvfabrikata) matvarer. Mange tenker på vegetabilsk olje som bra, fordi vegetabilsk olje skal være bedre enn animalsk, men er det alltid sant?
Ikke når det gjelder palmeolje.
Grunnen til at vi i dag bruker mye palmeolje i matproduksjon er diskusjonene på 90 tallet om transfett. Mange ønsket å få transfett bort fra maten vår, og begynte å bruke palmeolje pga det ble utvunnet fra vegetabilske kilder. Men, palmeolje inneholder mye mettet fett, noe vi bør unngå. Det kan føre til økt kolesterol. Ved økt kolesterol øker faren for å tette blodårene, og for å få hjertestans.

Rundt 10%av alle ferdigprodukter inneholder palmeolje. Man lager også biodisel av oljen, men det krever veldig mye å lage palmeolje. Store mengder regnskog blir fjernet for at palme-plantasjene skal få plass, og det brukes store mengder sprøytemidler og gjødsel. Derfor er ikke palmeoljen miljøvennlig heller.

Boikotting
Jeg har prøvd å boikotte all bruk av palmeolje. Problemet er at det ikke er lovpålagt å skrive hvilken vegetabilske olje man bruker, derfor står det på mange produkter bare vegetabilsk olje, og ikke hvilken olje det er.
Men, jeg har lyst til å lage en oversikt over hvilke produkter som inneholder palmeolje, så om du vet om noen produkter som inneholder palmeolje, så send meg en mail på tigrat86@gmail.com eller legg igjen en kommentar her, så skal jeg lage en oversikt.
PS: Palmeolje og palmefett er det samme.

1 kommentar:

Merete: sa...

Spennende! Har faktisk aldri hørt om palmeolje før. Men det er nok noe jeg bør være mer bevisst på.