tirsdag 17. juni 2008

Ukens Urt - Rabarbra


Om du har en rabarbraplante i hagen din, og ønsker å få stengler hele sommeren er det nå du skal kutte den ned litt. Om det gjøres rundt sankthans kan planten gi deg stengler gjennom sommeren. Jeg har en stor plante i hagen min, men vet ikke hvordan jeg kan bruke den på best mulig måte, derfor må den forskes litt på...

Latinsk navn: Rheum officinale
Engelsk navn: Rhubarb

Plantebeskrivelse/Dyrking:
Denne planten er en staude, dvs den kommer igjen år etter år. Den begynner å spire forsiktig i februar med små røde knoller som stikker opp av jorden, etterhvert får den store blader som henger fast i lange stengler. Det er i hovedsak stenglene vi bruker.
Det er lett å dyrke planten, min står under ett stort tre som stjeler mesteparten av solen, men trives godt selvom. Jeg har ikke gjort noe med den siden jeg flytta inn hit i september, likevell vokser den i beste vellgående.
For å få ny plante kan eksisterende rot deles i to på høsten eller tidlig vår.

Bruk som legemiddel:
Det er ikke den vanlige hagerabarbraen som brukes i medisin, men prydrabarbra eller legerabarbra, og derfra brukes roten som er klasifisert som legemiddel.
Rabarbra kan brukes ved forstoppelse fordi den er svakt avførende.
Bør ikke brukes uten å konsultere lege/urtemedisiner. For mer utfyllende info om bruk av rabarbra som legemiddel, besøk rolv`s urtemedisin.

Bruk i mat:
Det er mange som kjenner igjen denne planten som barndommens kos. Jeg husker hvertfall veldig godt når vi fikk en skål sukker av mamma og satt på terassen og dyppa rabarbrastengler i sukker. Stenglene er nemlig ganske sure, men blir kjempegod sammen med sukker. Men, den kan brukes til mye mer enn det.
Rabarbra inneholder bare 16kcal per 100g, nesten ikke noe fett, karbohydrat eller protein. Den inneholder også mange viktige vitaminer og mineraler.

Oppskrifter:
Rabarbrasuppe med jordbær
Rabarbrapai
Rabarbra og jordbærsyltetøy med fruktose
Stekt makrell med krydderkokt rabarbra
Jamies ovnsbakte frukt med mascarpone-krem

2 kommentarer:

Lindasblogg sa...

så flott med oppskrifter

Anonym sa...

Et lite tips: Bladene på rabarbra er giftige. Spiser man bladene kan halsen og svelg hovne opp, med den følge at man kan bli kvalt.

Tips #2: Fransk firma med 35000 forskjellige frø, noe for enhver smak.
http://www.b-and-t-world-seeds.com/