mandag 9. juni 2008

Ukens urt - Gressløk


Latinsk navn - Allium schoenoprasum
Engelsk navn - ChivesGressløken hører til løkfamilien og har en frisk løksmak, og kan erstatte løk og purre i matretter. Det latinske navnet schoenas betyr gress eller siv, og gressløken er formet som et litt tykt hult grønt gress som kan bli opptil 30cm høyt. På forsommeren kommer det lilla blomster på toppen av gresset.
Gressløk formerer seg selv ved å spre frøene fra blomstene, men roten kan også deles tidlig på våren eller om høsten - på den måten får du to mindre planter som igjen vokser seg større. Denne urten er veldig lett å dyrke og en super kjøkkenhageurt om du vil prøve deg fram - nesten idiotsikker og krever ikke mye stell. Den er også anbefalt som samplantingsplante sammen med rose fordi bladlus ikke liker gressløk.

Medisinsk bruk
Gressløk ble brukt av munker i middelalderen for medisinsk bruk. I dag er den lite brukt til medisin, men den har gunstig effekt på blodomløp og fordøyelse.

Næringsinnhold
Litt jern og vitaminer, bla annet C-vitaminer

Bruk i mat
Har du en gressløkplante i hagen kan du godt klippe den og fryse den før den visner ned for høsten slik at du har gressløk om vinteren også. Fryser du det ned i pose kan du ta opp litt ettersom hvor mye du trenger. Gressløk er veldig godt i eggeretter, f.eks omellet og eggerøre. Den piffer opp tomatsalat, potetmos, potetsalat og div. supper.


Enkel tomatsalat
Tomater
Løk
Gressløk
Olje
Eddik
Salt
Pepper

Skjær tomater i skiver og hakk løk og gressløk. Bland sammen olje, eddik, salt og pepper til dressing og ha over.

Bondeomelett
Eggestand med tomater
Bakt potet med bacon

Har du flere opplysninger som passer til denne artikkelen? Send en mail til tigrat86 (at) gmail.com

4 kommentarer:

Merete: sa...

For en inspirerende og fin blogg! Tror nesten jeg får kjøpe meg en gressløk jeg da. :)Håper du kommer med flere slike blogger etterhvert.

Prinsessen`s Verden sa...

Takk! Håper også at jeg klarer å komme med flere slike inlegg, for jeg lærer selv så mye ved å forske på det.

Merete: sa...

Problemet er at når du skriver slike innlegg, så får jeg et større og større behov for ny hage. ;)

Morten sa...

Er gressløken en løk eller en urt??