tirsdag 28. april 2009

Den første løvetann

Det stod en liten løvetann så freidig og tilfredspå landeveiens grøftekant med
sølevann til knes.Et bustehue lyste gult: Å nei, hvor jeg er fin!Den hadde
nettopp speilet seg i sølepytten sin.
I grøfta gikk en liten pjokk, som
pjokker ofte går,i våt og skitten kjeledress, med gult og bustet hår.Han satte
seg i søla ned og strakte ut ei handog nappet opp med rot og topp sin første
løvetann.
På vegen kom det mange barn, de kvidret lyst og lettimens de ordnet
fort og flinkt en blåveisblå bukett.Og pjokken ropte: “Se på meg, hva jeg har
funnet her!”Men barna bare lo og sa : “Så pjuskete den er!”
“Å nei, så menn,”
sa pjokken, “jeg skal ta den med til mor,så sier hun at den er fin og jeg er
veldig stor.”“Det si’r hun for å trøste deg,” sa de som stod omkring.“For du er
bare fire år og skjønner ingenting.”
Da stabbet pjokken hjem igjen og snufset
littegrann,og blomsten hang med hodet ned og lengtet etter vann.Han åpnet døra
sent og tungt, og plutselig sa mor:“Å gid så fin en blomst du har - og nei hvor
du er stor!”
“Du si’r det bare for å trøste, du,” sa pjokken likegla.“Å
langtifra” sa mor og lo. “Jeg mente det jeg sa.Det aller største mor vet om, er
nemlig guttemannsom kommer hjem og har med seg sin første løvetann.”

Alf prøysen – Den første løvetann


I går da vi hentet storebror i barnehagen, gikk vi hjem alle sammen. Lillebror i vogna for anledningen, pappaen som trilla og mamma og storebror hengende etter mens vi plukka løvetann i lag. Storebror har blitt så flink til å plukke blomster. I fjor var det enten med rot og alt som i sangen over her, eller uten stilk. Disse han kom med i går var såpass fine i stilken at vi kunne lage prinsesse og kongekrone av dem. Så gikk vi hjem som to kongelige stoltheter og snakket om løvetann. Vi avtalte at vi skulle lage løvetannsuppe sammen en av dagene. Det blir spennende det.
Her er oppskrift som er lånt herfra:

Løvetannsuppe(2 porsjoner)

150g poteter
¼ løk
1 ss smør
2 dl kjøttbuljong
15g sprø løvetannblader
2 ss crème fraiche

Skrell potetene, kok dem og skjær dem i terninger. Hakk løvetannbladene og løken. Fres løken i smøret til den får farge, bland i poteter, løvetannblader og buljong. Ha i salt og pepper etter smak. Miks blandingen til en jevn, vakkert grønn suppe. Server med en klatt crème fraiche og pynt med små løvetannblader.

Ellers trodde jeg hagen vår var full av nesle, men jeg kan ikke finne dem. Er det jeg som er for tidlig ute?

1 kommentar:

Anne sa...

Den første løvetann er en veldig koselig sang! Har ikke hørt den på lenge, og ble så glad da jeg leste teksten her :)

Spennende med løvetannsuppe, det har jeg ikke smakt før tror jeg. Gøy med alt man kan plukke/sanke og dyrke selv :)

Har du forresten en shampo uten sls å anbefale?