søndag 3. august 2008

30 days

I dag har jeg hatt nok en surfetur i bloggverden, og kom over en ide jeg likte veldig godt. Jeg er veldig for ideen om å ikke kjøpe så alt for mye ting bare fordi vi vil ha det. Vi har alltid levd under gjennomsnittet når det gjelder inntekter, men har klart oss bra, og jeg tror veldig mange familier har alt for mye penger som de nå kan bruke på alt mulig rart. Storebror her får ofte nye leker, mammaen kjøper seg nye klær eller kosmetikkprodukter rett som det er, og vi spiser veldig mye tullemat som vi egentlig ikke trenger (snop, chips, brus ++)

Samtidig er det, verden over, mange som sliter. 1,3 billioner mennesker over hele verden lever på under 1 dollar (5kr) for dagen, mange har ikke innlagt toalett, vann eller strøm. 30,000 barn under 5 år dør hver dag fordi de ikke har det de trenger for å leve, samtidig bruker amerikanere 110 billioner dollar på fast food i året.

Hvordan kan verden være så urettferdig? Og hvordan kan vi, med god samvittighet bygge oppunder kjøpesamfunnet vi har i dag? Jeg er totalt i mot det, ikke bare fordi mange mennesker ikke har det de trenger, men også fordi kjøp og kast ødelegger vår jord. Jeg ønsker ikke å oppdra barn til å tro at penger løser alt, jeg vil at mine barn skal ha et medmenneskelig syn, og ikke bare egoistiske behov.

Jeg vet at jeg ikke kan redde verden, men jeg kan få min familie til å tenke litt anderledes, og bidra ørlite grann til andre som trenger det.
Prosjektet jeg kom over er 30 dager uten å kjøpe noe man ikke trenger. Ingen klær, bøker, filmer eller leker. Ingen kaffe mocca, kosmetikk, eller peppes pizza. Bare akkurat det som trengs for å leve.

Jeg velger å redigere det hele litt, siden jeg har termin om 30 dager velger jeg å leve slik fram til fødsel, enten den kommer om 2 uker eller 6 uker.
Når det gjelder mat har vi lov til å bruke det vi har i skapene våre, når det er tomt skal vi ikke kjøpe noe godt, bare de vanligste måltidene, og allerhelst billig og sunne måltider.
Når perioden er ferdig vil jeg donnere noen kroner til redd barna..

4 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Bare det å gå igjennom en slik periode er verdifullt i seg selv. Man blir uvilkårlig mer bevisst og man får bevis for at det lett lar seg gjøre.

Anonym sa...

Det er en veldig fin tanke det der! Men jeg tror jammen ikke jeg klarer! Jeg tror jeg må starte med babysteps her også. Ikke kjøpe leker til ungene er liksom grei. Den skal jeg klare i hele august. Men teller det om jeg kjøper inn julegaver på forskudd liksom? Eller bursdagsgaver? Prinsen har bursdag neste måned.. og dersom jeg snubler over det rette må jeg jo bare handle?

Jeg kan ikke la være å handle klær.. Selger lingon og blåbærtøy, og nå er det sesongstart og jeg MÅ handle for å være konsulent.

Jeg skal klare å ikke kjøpe inn leker til ungene, og jeg skal ikke bestille pizza i tide og utide. Dessuten skal jeg ikke kjøpe inn papegøyeleker. DET skal jeg klare... Så må det bli et annet mål neste mnd....

Heidi sa...

Jeg satt og tenkte på hvor vanskelig det høres ut, men så er det kanskje sånn at jo vanskeligere det er jo mer får man ut av det. Akkurat nå holder jeg på å veganisere livsstilen min, og det prosjektet er stort nok til at jeg ikke ville klart noe som dette her i tillegg. Ikke akkurat nå i hvert fall.

Lykke til!

gurin sa...

hmm..idéen er kjempegod, og jeg skulle så gjerne ha klart å gjennomføre noe slikt selv.. men for øyeblikket er jeg husløs, og planlegging og måtehold er ikke så enkelt når man verken har egne matskap eller gode rutiner for måltider. Men på den andre siden: når jeg ikke har plass til de sakene jeg allerede har, orker jeg i alle fall ikke kjøpe noe nytt..:)