lørdag 9. mai 2009

Kunne du klart deg et år uten shopping?

Mange steder på nett finner du nyheter om personer som ikke handler noe på ett år. Hver gang jeg leser dette blir jeg like inspirert. Eli Kari Gjengedal klarte f. eks hele 2007 uten å kjøpe klær, jeg selv prøvde i 2008, og klarte det nesten. Jeg ble gravid og måtte ha noen klær å gå med. Det jeg kjøpte var derimot to topper i økobomull og en bukse. Ikke mer. Og mine barn? De har bare fått klær i gave. Sko kjøpte jeg til storebror nå i år. I fjor hadde vi så det holdt.
Jeg leste senest i dag en avisartikkel fra Sverige fra april 2006. Der forteller de om en dame fra Amerika som skrev bok om det å ikke kjøpe noe som helst i 1år.

Jeg quoter:

”Dagens samhälle är ju trots allt byggt på att vi shoppar, om så bara en kopp
kaffe när vi umgås med varandra.”

Og

”TJA, ETT ÅR SENARE har hon sparat 60 000 kronor, betalat av sin kontokortsskuld
och inte haft ett enda gräl om pengar med sin man. Hon hade också stundtals
varit fenomenalt uttråkad, ensam och irriterad.”Igjen blir jeg inspirert. Vi trenger å spare penger, redusere forbruket og bli mer bevisst på det vi bruker pengene våre på. Fra før av er jeg ganske bevisst, men jeg kan alltids bli bedre. Jeg har lyst å prøve igjen.

Men, jeg begynner først med en måned. Nå arver vi ikke mer klær til storebror, og han vokser som en hest. Han trenger nye klær snart, og jeg gruer meg. Hvis jeg skal klare å bare bruke tøybleier, uten å vaske hver dag, trenger også lillebror noen nye bleier. Men, her kan jeg tenke bevisst og handle brukt. Det er et stort bruktmarked for dette rundt om på forum, bla annet på mitt eget forum her.

Så altså, resten av mai skal jeg ikke shoppe.
· Ingen kaffe – lag hjemme og ta med i termos
· Ingen lunch – lag hjemme og ta med i matboks
· Ikke klær – du har mange i skapet
· Ikke leker til ungene – det svømmer over allerede. Pakk bort noen og ta dem fram igjen etter en stund.
· Ikke snop og godt – her er vi ganske flink fra før.
· Ikke smykker, dill og dal
· Ikke noe til huset
· Ikke kosmetikk med mindre du TRENGER det, og da bare økologisk

Nå skal det kanskje sies at jeg ikke er den store shopperen fra før. Jeg elsker den deilige følelsen det er å bruke penger, men jeg hater å få regningen. Nettshopping er det jeg må passe meg mest for, for her går pengene uten at jeg ”merker” det – spesielt hvis firmaet legger ved faktura..

Dette kan jeg gjøre

· Mat i begrenset utvalg. Vi må ha mat når vi er sulten, men vi trenger ikke å overspise. Basere oss på mer grønnsaker, frukt og bønner, og mat fra naturen. (bær, frukt, urter, fisk, krabbe)
· SY.. Blir noe ødelagt kan vi sy det. Slik som den gode ull nattdrakten til storebror som det har gått hull i tåen på. Sy sy sy. Jeg kan nok også sy bleier (og bind når den tid kommer)
· Kjøpe brukt. Fretex og andre second-hand butikker, samt finn.no er første prioritet når/om jeg trenger noe nytt.
· Gjenbruk. Gi bort det vi ikke bruker. Er leken ødelagt? Prøv å ordne det med noe annet. Tenk alternativt og stimuler kreativ tankegang hos ungene..
· Tenk alternativt når det gjelder vaskemidler. Natron, bakepulver, eddik, vann, mikrofiber, en gammel genser til kluter, eteriske oljer. Her er jeg ganske god fra før. Har ikke kjøpt konvensjonelle vaskemidler i 2009.

Noen som har flere ideer?

3 kommentarer:

Prikleface sa...

det var kjempemange bra tips som jeg kommer til å ha i tankene å gjøre et forsøk på å utføre! :) pga dette inlegget har jeg nå blitt overbevist om å gjøre min del å gjøre en insats også!:)
en økologisk greie som jeg vil anbefale er de nye økologiske brusene man får kjøpt på rema 1000 !:) de er faktisk bedre en annen brus, og de er jo ØKOLOGISK! :)

Hanne sa...

Bor du i nærheten av en Kiwi butikk kan du gjøre deg kjent med holdbarhetsgarantien deres - både varer og penger å hente der - myyye!

☆ SessanochPrinsessan ☆ sa...

Tusen tusen tack för ditt tips om Schampo & balsam, det skall Jag absolut teste ;D

Viktigt inlägg till efter tanke!!

Happy 17 Mai

//Sessan