fredag 19. juni 2009

Parabener, hva, hvordan hvorfor?


Hva er parabener?
Paraben er et konserveringsstoff som er mye brukt i kosmetikk. Det er nødvendig å ha konservering i kosmetikk for å få det til å vare. Det er ikke gøy å åpne kremboksen etter tre uker og finne et tykt lag mugg i den. Det er også tilsatt i produktene for å hindre bakteriespredning. Det er ikke heldig med produkter med bakterier i. I dagens produkter graver vi mye i dem, spesielt i kremkrukker. Derfor må disse være konservert.
Personlig mener jeg også at produktene er konservert for å tåle lange hylletider. Når et produkt blir produsert lager de det i massevis for så å lagre det på lagerhyller over lengre tid. Når det da blir solgt til butikkene lagrer ofte disse også det i lang tid på hyller før det blir solgt. Datoen må derfor være lang for å hindre at produktet mygler på hyllen.

Hvordan virker dette i kroppen?
Parabener er dessverre lenket til hormonforstyrrelser og er på EUs liste over mulige hormonforstyrrende stoffer. Hormonforstyrrende stoffer, eller hormonhermere som det også heter påvirker kroppens naturlige innhold av hormoner. Det finnes flere dokumenterte undersøkelser med parabeners hormonforstyrrende virkning på dyr. Virkningen i mennesker er ikke dokumentert, men flere av vår tids sykdommer og plager kan lenkes til hormonforstyrrelser. Interferilitet, dårlig sædkvalitet, for tidlig pubertet, testikkelkreft og endret kjønnsutvikling er noen av plagene som settes i søkelyset mtp parabener. Det er også oppdaget parabener inne i brystkreftsvulster.

7 forskjellige typer?
Det finnes 7 forskjellige typer parabener, dette er:

Methylparaben
Sodium Methylparaben
Ethylparaben
Propylparaben
Isopropylparaben
Butylparaben
Isobutylparaben

De fleste undersøkelser viser at de forskjellige parabenenes grad av hormonforstyrrende effekt varierer sterkt. Isobutylparaben ser ut til å ha sterkest effekt, fulgt av isopropyl > butyl > propyl > ethyl > Methylparaben. Butylparaben ser ut til å ha rundt 1000 ganger sterkere hormonforstyrrende effekt enn Methylparaben. Denne oversikten er lånt fra grønn hverdag som har en god artikkel om parabener

Snille parabener?
Dette er noe jeg ser en del av. Det er mange som betegner noen av parabenene for snille. Dette kommer av at Eu mener at tre av parabenene er mildere i bruk enn andre, dette er: Methylparaben, Sodium Methylparaben og Ethylparaben.
Personlig mener jeg man bør unngå alle parabenene. Man vet aldri hvor mye man får i seg av et enkelt stoff. Jo flere produkter du bruker daglig øker også faren for å få større doser i deg. Det er også vanskelig å gå å huske på alle de forskjellige parabenene. Hvilke var egentlig de som var mildest? Jeg klarer ikke å huske det, så jeg unngår alle, uansett.

Finnes dette stoffet i mine pleieprodukter?
Parabener er et stoff som brukes mye i kosmetikk. Jeg kan nesten garantere at du har et produkt som inneholder parabener, om du ikke har jobbet målrettet mot å fjerne disse. De aller fleste produktene i dagligvare, og apotek inneholder parabener.


Denne posten er skrevet etter et ønske fra Cecilie. Hun ønsket også en oversikt over produkter med parabener i. Dette ser jeg nesten på som umulig. Parabener finnes i nesten 80% av alle kosmetiske produkter. Er du usikker på et produkt du bruker, kan du alltids legge igjen en kommentar her, så skal jeg sjekke opp i det for deg. Jeg kommer til å gå igjennom en del produkter og lage oversikter. Men, det tar tid. Her er noen av de jeg vet er uten parabener:

Vet du om flere merker? Gi en lyd i kommentarfeltet, så skal jeg legge dem til i listen.

4 kommentarer:

Grønn og Skjønn sa...

Dr. Kadir Exclusive Organic Care er en hudpleieserie uten parabener og annen kjemi. Så har vi tomtombaby og tomtommama som er en økologisk pleieserie til mor og barn, helt uten parabener og andre skumle ingredienser. Bege seriene er sertifisert økologisk.

www.greenspirit.no

Cecilie sa...

Tusen takk for en kjempefin oversikt om parabener! :) Jeg har begynt å bli mer bevisst på på dette, og leser litt om temaet på egenhånd.

Syns det er forferdelig skummelt med alt vi får i oss av giftstoffer i løpet av en dag eller en uke, og hvor mye staten tillater selv om det er direkte skadelig for oss.. Aspartam og xylitol f.eks.

Etter at jeg begynte å lese litt om parabener og de forskjellig giftstoffene i kosmetikk, har jeg funnet et par merker som virker relativt safe.

Et av merkene jeg har funnet er Jasön, som har slagordet Pure, natural & organic. Jeg kjøpte meg en god aloe vera krem som bruker etter jeg har dusjet eller har behov for å fukte huden generelt. Har også brukt den i håret faktisk. Den er i hvert fall 100% parabenfri (mulig den inneholden andre negativstoffer, men jeg kan ikke nok til å få noe fornuftig ut av ingredienslisten), ikke testet på dyr, og består ikke av "animal by-products" (hvordan oversetter man det til norsk?:P)Den inneholder også ginseng, grønn te og kamille.

En annen positiv ting med den er at den ikke er så fryktelig dyr. Jeg syns ofte det virker som at prisen stiger proporsjonalt med at ingrediensene synker på sånne produkter.. Men jeg betalte 59 kr for 250 gram av min hånd- og kroppslotion. Jeg er veldig fornøyd så langt, og planlegger å teste ut noen flere av produktene i serien etter hvert. De har solkremer, håndkremer, for barn, for lepper, hårpleie, kvinner, menn, mye rart. Jeg kjøpte min på Kinsarvik i Bergen, men tror de selges på flere helsekostbutikker og sånt. De har også en hjemmeside som er: http://www.jason-natural.com/home.php

Oi, dette ble en skikkelig reklamekommentar... :P Det er så klart ikke for å prakke det på noen, men har merket at det ikke er så lett å finne frem til gode produkter når man er opptatt av hva som er inni, så vi får vel hjelpe hverandre? :)

ecoMamma sa...

Åh ja, Jason ja. De har vi på jobben, og jeg begynner å bli mer og mer fornøyd med dem. De har også et stort utvalg av produkter, mens flesteparten av butikkene fører bare aloe produktene. De føres på de fleste helsekostbutikker.

Og produktene fra greenspirit.no er nydelig. Det er en grunn til at dr.kadir produktene heter Exclusive!

Unknown sa...

Takk for god info! Jeg vet at et av mine favorittmerker L'Occitane ikke har parabener i sine produkter lenger!